Blowerdoor
Blowerdoor test deze test meet de algemene luchtdichting van een gebouw, waarbij tevens bestaande luchtlekken worden opgespoord en geanalyseerd. Een goede luchtdichtheid van een gebouw garandeert op lange termijn een optimale en financieel voordelige werking van uw verwarming- en ventilatievoorzieningen. Vanaf 1 januari 2012 moeten aanvragen voor nieuwbouwprojecten voldoen aan zeer strenge normen inzake energieverbruik voor verwarming en koeling . de blowerdoor biedt in tegenstelling tot andere, vaak dure, investeringen een betaalbaar alternatief om toch de vooropgestelde normen te behalen. "Indien een gebouw 15% luchtdichter gemaakt wordt, zal 10% minder energie verbruikt worden."

Foto0091.jpg
Foto0087.jpg
 

Blowerdoor – Het toestel

Als de storm door het huis raast:

Als het via alle scheuren, barsten en openingen trekt, “dan is het zeker”, het huis is ondicht en dat kost veel energie. Ook wanneer de luchtbries niet direct voelbaar is, hebben vele huizen verborgen lekken.

Methode om het controleren van de luchtdichtheid:

Met het blowerdoor meetsysteem kan u betrouwbaar de luchtdichtheid van gebouwen meten.

Luchtlekken reeds tijdens de bouwfase vaststellen en na het elimineren van de zwakke plaatsen de kwaliteit van alle maatregelen ivm de afdichting van het gebouw beoordelen en documenteren.

 

De Blowerdoor wordt in een buitendeur van het huis ingebouwd.

blowerdoor.jpg

Verstelbare kader en een nylondoek behoren tot de uitrusting.

Met de ventilator wordt in het gebouw een onderdruk van 50 pascal gecreëerd ( komt overeen met een winddruk op de gevels van 4 à 5 beaufort).

De afgezogen luchtinhoud wordt door de blowerdoor gemeten waardoor dan de luchtwissel bij 50 pascal ( n50 ) word bepaald.

Lekken kunnen met de hand en met de luchtsnelheid meetapparatuur of infrarood camera opgespoord worden.

Foto0090.jpg

Meting van grote gebouwen

2013-11-08-10.02.15-300x225.jpg

Onze firma heeft al heel wat grote gebouwen gemeten op luchtdichtheid. Wij hebben een kleine samenvatting gemaakt van een deel van deze gebouwen. Deze zijn op aanvraag verkrijgbaar. De meest recente staan bij onze laatste projecten.

Wij zijn in het bezit van meerdere BlowerDoors waardoor onze firma in staat is om grote gebouwen (appartementsgebouwen, kantoren, centra’s, scholen, enz.) in zijn totaliteit op luchtdichtheid te meten. Wij meten alles in eigen beheer. BlowerTechnic heeft dan ook als enige het grootste gebouw van maar liefst +/- 440.000m3 gemeten!

 

Maar uiteraard meten wij ook gewone woningen.

Wil u graag een BlowerDoor meting door ons laten uitvoeren? Neem dan gewoon contact met ons op. Wij garanderen u een correcte prijs en een goede service.

Advies tot luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is niet makkelijk. Vooral niet omdat de energie- en luchtdichtheidseisen steeds strenger worden. Laat u daarom bijstaan door onze vakmensen om uw project tot een goed einde te brengen.

EPB en E-peil

Bij de berekening van het E-peil wordt rekening gehouden met de luchtdichtheid. Zonder BlowerDoormeting wordt automatisch een V50 = 12m³/h-m² ingecalculeerd. Indien je een BlowerDoormeting laat uitvoeren mag je de betere waarde invullen in de E-peilberekening. Per punt dat je beter haalt zakt het E-peil ongeveer met één punt. Men kan na het uitvoeren van een meting makkelijk 8 tot 10 punten dalen